Οινοποιείο Κύαθος
Το οινοποιείο Κύαθος βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους στο ιστορικό χωριό Εμμανουήλ Παππάς του νομού Σερρών. Η δραστηριότητα του οινοποιείου αρχίζει από το 2006 στις μικρές του εγκαταστάσεις. Από το 2009 μεταφέρεται στις ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις του επιφάνειας 1500 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση 4 στρεμμάτων.
Το όνομα του οινοποιείου προέρχεται από την ονομασία ενός αρχαίου πήλινου σκεύους ,τον κύαθο (ή αρύταινα ή αντλητήριον).
Ο κύαθος ήταν μια κουτάλα στο σχήμα κυπέλλου με πόδι και ψηλή λαβή. Χρησίμευε ως σκεύος για την άντληση του οίνου από τα πιθάρια ή ως αγγείο πόσης.
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πιο εξελιγμένα μέσα οινοποίησης όπως εκραγιστήριο, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης για τα λευκά κρασιά, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης, δρύινα βαρέλια για την παλαίωση των ερυθρών οίνων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των πιο σύγχρονων μεθόδων οινοποίησης.
Η ετήσια παραγωγική δυνατότητα του οινοποιείου μπορεί να φτάσει και τους 250 τόνους κρασιών.
Χώρος παραγωγής
Ο χώρος παραγωγής είναι δομημένος έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες του οινοποιείου ιδίως κατά τη διάρκεια του τρύγου και πλήρως εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης: εκραγιστήριο, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης για τα λευκά κρασιά, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης.
Χώρος εμφιάλωσης και αποθήκευσης
Ο χώρος εμφιάλωσης βρίσκεται δίπλα από τον χώρο των δεξαμενών, περιλαμβάνει την αυτόματη μηχανή εμφιάλωσης με σύστημα πλύσης των φιαλών, πλήρωσης με το έτοιμο κρασί και τοποθέτησης φυσικού φελλού. Δίπλα, η μηχανή τοποθέτησης καψυλλίων και επικόλλησης ετικετών στις φιάλες ολοκληρώνει την αλυσίδα παραγωγής.
Ο χώρος αποθήκευσης του κρασιού είναι ένας υπόγειος χώρος , όπου τα κρασιά παραμένουν σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι την ώρα της μεταφοράς τους.